Popcorn Time, en populär tjänst för att gratis strömma film och TV-serier från BitTorrent-sajter, har fått stryk av domstol i Storbritannien. Efter att MPAA – amerikanska filmbolags intresseorganisation – har krävt att Internetleverantörer i landet ska blockera tjänsten, har domstol nu har gått på deras linje.
De ledande brittiska Internetoperatörerna ska alltså blockera trafik till Popcorn Time, i hopp om att brittiska användare inte ska komma åt tjänsten. I praktiken fyller blockeringen ingen större funktion eftersom det är väldigt enkelt att gå runt sådant. Det bevisar dock att MPAA fortfarande är på krigsstigen när det handlar om pirattjänster. Något som även stämmer i Sverige.
Popcorn Time fick vid lanseringen en del uppmärksamhet här i Sverige. Det är en programvara som starkt påminner om Netflix. Eftersom programmet låter dig strömma film och TV-serier från olika BitTorrent-tjänster, är det inte lagligt i Sverige. Det är förmodligen på grund av detta som Popcorn Time inte blivit speciellt stort här hemma.
En titt på Google Trendes visar att Popcorn Time hamnar långt under Netflix, samt de populära pirattjänsterna Swefilmer och Dreamfilm. De sistnämnda är två svenska sajter för att strömma film och TV gratis. På grund av att filmerna strömmas som vanliga Flash-filmer bryter användare inte mot någon lag. De som driver sajterna är däremot ute på hal is.
Google Trends visar statistik över skillnader mellan olika filmtjänster. Popcorn Time är inte så stor i Sverige, men Netflix går uppenbart väldigt bra med tanke på hur enorm Swefilmer är.
Popcorn Time har ändå en del användare i Sverige, och det verkar som om filmbranschen i höst kommer sända ut böter till dem man spårat.
Popcorn-användare i Sverige får böter?
Man har anlitat en advokatbyrå som ska spåra upp användare och sedan skicka fakturor till dem. Personligen ställer jag mig lite frågande till att enskilda företag har rätt att skicka ut böter till privatpersoner – men jag har dock ingen juridisk kompetens.
Enligt en artikel på IDG där Daniel Westman, doktorand på Institutet för rättsinformatik på Stockholms universitet, tar företagen en risk om någon vägrar betala fakturan.
– Om man då stämmer abonnenten och påstår att denna ansvarar för intrånget tar man en risk om det visar sig att man inte kan vinna denna typ av mål. Då blir strategin verkningslös, säger Daniel Westman. [Källa: IDG]
Även i Sverige har de amerikanska filmbolagen lämnat in krav på att Internetleverantörer ska blockera sajter man inte gillar. Swefilmer, Dreamfilm, Sweflix, Viooz och Primewire är fem sajter som MPA – den internationella delen av MPAA – kräver att Teliasonera ska blockera; Amerikanska filmindustrin ska stämma Telia till att blocka sajter.
På ett annat håll har svenska film-, TV- och musikbolag genom sin organisation IFPI valt att dra Bredabndsbolaget inför rätta, för att tvinga dem att blockera Pirate Bay och Swefilmer. Bakgrunden till detta är påtryckningar från MPA, och anledningen till varför IFPI valde Bredbandsbolaget istället för ledande Teliasonera, var enligt läckta dokument på Wikileaks att IFPI anlitade samma advokatbyrå som Telia…
Går inte att stoppa piratkopiering
Det går aldrig någonsin att komma runt piratkopiering, av det enkla skälet att all digital data är väldigt, väldigt enkel att duplicera. Företagen inom film, musik och TV kan stämma varenda människa på jorden, men det kommer ändå inte att få bort piratkopieringen.
Idag har 2,5 miljoner svenskar tillgång till Netflix, HBO, Viaplay och liknande kommersiella film- och TV-tjänster. Vi har helt uppenbart tagit till oss de legala tjänsterna. Vi är villiga att betala för bra lösningar.
Men trots detta fortsätter filmindustrin att stämma folk och företag. De kan omöjligen gynnas på sikt av att stå och pissa på sina potentiella kunder. Jag skriver potentiella kunder, för när vi i Sverige i allt större utsträckning betalar för att se på film och TV över Internet, så är vi alla just detta.
Jag föreslår att framför allt de amerikanska filmföretagen sparkar 95 procent av sina advokater, och investerar den kostnaden i spännande projekt istället.
Ni kommer aldrig att kunna stoppa piratkopiering, så lägg tiden på att göra något folk vill betala för, istället för att försöka finansiera era bolag med skadeståndsersättningar.